Het aanbieden van kansspelen online was jaren illegaal in Nederland. Dit werd echter toch vaak illegaal aangeboden en online gespeeld. Tegenwoordig zijn online kansspelen legaal en kunnen deze zonder moeite worden aangeboden op het internet. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels van online kansspelen?

 

Wie mag online kansspelen aanbieden?

Bedrijven mogen bij de Kansspelautoriteit een aanvraag voor een vergunning indienen om online kansspelen aan te bieden. Om aanspraak te kunnen maken voor een vergunning moet een aanbieder aan strenge eisen voldoen. Het gaat hier natuurlijk om online gokken Nederland en daarom moet er streng gecontroleerd worden. Zo moet gecontroleerd worden dat als de speler iets wint, het ook echt wordt ontvangen door de speler. Het is het veiligst voor een aanbieder en speler om na online gokken direct uitbetalen. Verder moeten er strenge anti-witwasbepalingen zijn en mogen online aanbieders de spelers niet in verleiding brengen om door te spelen.

 

Wat te doen tegen gokverslavingen?

Een belangrijk criterium waar een aanbieder van online kansspelen aan moet voldoen om een vergunning te krijgen, is het verplichte beleid om maatregelen op te stellen die preventief de spelers beschermen tegen het ontwikkelen van een gokverslaving. Een gokverslaving kan namelijk ernstig zijn en tot veel problemen leiden. Aanbieders zijn verplicht om het gedrag van hun klanten te monitoren en dan te interveniëren als er een verdacht gokpatroon wordt gedetecteerd. Er zijn verschillende signalen die tot problematisch gokgedrag kunnen leiden. Een speler kan bijvoorbeeld van verschillende rekeningen geld overmaken naar de aanbieder of veel te lang online zijn. Als de aanbieder een vermoeden van een gokverslaving heeft, is de aanbieder verplicht om met de persoon in gesprek te gaan. In Nederland is ook een landelijk uitsluitingsregister waar spelers in staan die niet meer online mogen gokken voor zelfbescherming. Spelers met gokproblemen kunnen ook zelf hulp vragen op een 24-uurs hulpdienst.

 

Reclame voor kansspelen

Aanbieders van online kansspelen willen natuurlijk graag reclame maken voor hun bedrijf. Aan reclame maken zit echter ook een aantal regels vast. Reclames voor online kansspelen mogen namelijk niet specifiek gericht zijn op jongeren onder de 18 jaar, mensen met gokproblemen of mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. De reclame mag niet worden promoot door bekende personen onder de 25 jaar. Zo mogen ook profvoetballers geen reclame maken voor deze bedrijven. 

 

De online gokwereld blijft ieder jaar groeien, maar dit gaat niet zonder problemen. Zorg dat je als aanbieder van online kansspelen alle regels goed doorleest, zodat je weet waar je je aan moet houden.